loves

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 2 November 2012

pengalaman bersalinkan kembar



tepat jam 8.30pg dan 8.38pg 20 Januari 2012, maka lahirkan anak-anak kembar kami ke dunia. Ya Allah, maha besar Allah, terima kasih dan syukur kepadaNya sebab dianugerahkan pengalaman mengandung dan melahirkan kembar di dunia..

Sebenarnya, saya dah pon amik cuti awal sebulan (cuti rehat 2 minggu + cuti bersalin awal 2 minggu). Tujuannya supaya lebih berjaga-jaga takut bersalin di ofis dan di PD. hehe..al maklum..husband di KL, lgpon dah tak larat sgt nak panjat tangga 3 tingkat ke opis tuh!!
orang kata juga, bersalin kembar risiko bersalin sebulan awal. So...better jaga-jaga kan???

Jam 6.30 pagi hari tersebut, rasa nak buang air kecil, nampak ada darah sikit..
tiba-tiba lepas tu terasa mcm nak meneran..tapi selalu pon rasa mcm tu..

tak semena-mena rasa mcm ada benda nak keluar dari bawah tuh!! kelam kabut kejutkan husband..makin lama makin besar dia keluar..

dalam hati takut kepala baby keluar...muka memang CUAK giller masa tu..husband pon muka takut semacam! suruh dia tengok..tibe-tiba bunyi 'POP' - air ketuban pecah!!!

so..banjir la rumah...tp dah tau bukan kepala baby, saya agak rileks la sikit...suruh husband sembahyang, siapkan barang si abang untuk hantar rumah mak..

pukul 7 lebih jugak baru gerak dari rumah..disebabkan waktu orang dah start ke tempat kerja, jalan sedikit jem di Cheras..Buat lampu kecemasan pon orang buat tak tau je..Ishk2..

dalam kereta bukan menahan sakit, tp menahan dari meneran!!!

pukul 8 sampai di HUKM, husband drop kejap pergi carik parking

Cakap dengan nurse kaunter, kata mmg nak bersalin dah ni..cakap tak boleh tunggu, bila tolak kat bilik pemeriksaan, tengok2 dah buka 9cm! apa lagi..berlari nurse dan doktor pergi ke labour room..huhu..teringat balik..kelakar pon ada..nurse siap suruh tahan jgn bersalin lg!!

sampai kat labour room, belom sempat check denyuatan baby, dah bersalin sorang..
pastu...(bersambung..)
 :D

2 comments:

  1. wah..mudahnyer...alhamdulillah la kan....

    ReplyDelete
  2. intan..

    bestnye..senang btul..kalo cmni bersalin 10org pn xde hal.. :)

    ReplyDelete