loves

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 2 November 2012

pengalaman bersalinkan kembar



tepat jam 8.30pg dan 8.38pg 20 Januari 2012, maka lahirkan anak-anak kembar kami ke dunia. Ya Allah, maha besar Allah, terima kasih dan syukur kepadaNya sebab dianugerahkan pengalaman mengandung dan melahirkan kembar di dunia..

Sebenarnya, saya dah pon amik cuti awal sebulan (cuti rehat 2 minggu + cuti bersalin awal 2 minggu). Tujuannya supaya lebih berjaga-jaga takut bersalin di ofis dan di PD. hehe..al maklum..husband di KL, lgpon dah tak larat sgt nak panjat tangga 3 tingkat ke opis tuh!!
orang kata juga, bersalin kembar risiko bersalin sebulan awal. So...better jaga-jaga kan???

Jam 6.30 pagi hari tersebut, rasa nak buang air kecil, nampak ada darah sikit..
tiba-tiba lepas tu terasa mcm nak meneran..tapi selalu pon rasa mcm tu..

tak semena-mena rasa mcm ada benda nak keluar dari bawah tuh!! kelam kabut kejutkan husband..makin lama makin besar dia keluar..

dalam hati takut kepala baby keluar...muka memang CUAK giller masa tu..husband pon muka takut semacam! suruh dia tengok..tibe-tiba bunyi 'POP' - air ketuban pecah!!!

so..banjir la rumah...tp dah tau bukan kepala baby, saya agak rileks la sikit...suruh husband sembahyang, siapkan barang si abang untuk hantar rumah mak..

pukul 7 lebih jugak baru gerak dari rumah..disebabkan waktu orang dah start ke tempat kerja, jalan sedikit jem di Cheras..Buat lampu kecemasan pon orang buat tak tau je..Ishk2..

dalam kereta bukan menahan sakit, tp menahan dari meneran!!!

pukul 8 sampai di HUKM, husband drop kejap pergi carik parking

Cakap dengan nurse kaunter, kata mmg nak bersalin dah ni..cakap tak boleh tunggu, bila tolak kat bilik pemeriksaan, tengok2 dah buka 9cm! apa lagi..berlari nurse dan doktor pergi ke labour room..huhu..teringat balik..kelakar pon ada..nurse siap suruh tahan jgn bersalin lg!!

sampai kat labour room, belom sempat check denyuatan baby, dah bersalin sorang..
pastu...(bersambung..)
 :D

Tuesday, 30 October 2012

Selamat Hari Raya AidilAdha

Kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha :)

Semoga kita semua memahami pengertian di sebalik Raya AidilAdha ini. Tahun ni kami sekeluarga beraya di Pengkalan Chepa, Kelantan. Alhamdulillah, abah korban sebahagian lembu untuk melahirkan rasa syukur kepada-Nya atas rezeki yang telah dikurniakan, terutama rezeki dianugerahkan 3 orang lelaki - Triple Izz.

Alhamdulillah, rezeki tak pernah putus, dan insyaAllah ujian yang diberi akan dilalui dengan penuh tabah. Semoga Allah terus memberkati kita semua :)

*penat lepas tengok lembu dikorbankan*

Thursday, 27 September 2012

tak sabar nak besar!!

Salam~

sangat lama kami tak update cerita kan? almaklum...kami 3 hero nie selalu buat kepala ibu dan abah pusing. hehe..

sekarang kami:
Muhammad Izz Muzaffar b. Emar Imran - 1 tahun 7 bulan
Muhammad Izz Muammir b. Emar Imran - 8 bulan
Muhammad Izz Muammar b. Emar Imran - 8 bulan

Alhamdulillah, kami sedang membesar dengan sihat & semakin aktif menjelajah satu rumah dan abg Muzaffar lasak memanjat sana sini :)

Ni gambar-gambar kami, masa abg Muzaffar tgh main belon, dan kami berdua terpaksa tengok melalui grill pintu. Tunggu kami besar sikit lagi..kami mainsama-sama BERTIGA! yeaaahh~ :)




yang ni kami sibuk nak repair kereta abg Muzaffar :)



-coretan: ammir&ammar-

Thursday, 19 April 2012

2nd anni

alhamdulillah~ 17/4 baru ni genap 2 tahun usia perkahwinan kami :)
sangat2 bersyukur dikurniakan 3 orang cahayamata hasil cinta kami. Semoga perkahwinan kami ini diberkati Allah dan bahagia hingga ke syurga. Amin~

Untuk nak celebrate anniversary nni, kami ke Singapore. Book tiket hampir setahun lepas, sbb teruja tengok harga sorang 0.50 sehala. tanpa pikir panjang kami pon book untuk 3 orang (infant lain harga). mase tu taktau lagi pregnant, apatah lagi kembar!!! huhu

before nak pergi singapore tu, banyak kali la jugak rasa cam tanak pergi..kesian kat twin Muammir & Muammar, tambah lagi depa BF..tp rugi plak tiket, dan nak jugak rasa berjalan2 celebrate anniversary..

so, kami pon pergi ber3, dan minta tolong ibu amik cuti jaga Muammir & Muammar..

rasa nak nangis je masa turun nak ke airport! sampai sana pon nangis jugak...tambah lg masa tengah perah susu..

sedey sgt..baru tau mcmane perasaan seorang ibu kalau anak2 tak dpt susu kita.. (Muzaffar dulu FM). 2 minggu sebelum nak pergi, memang tekad pam, untuk bekalan twin masa takde..tp tak cukup..

sampai singapore, hanya Allah je yg tau betapa banyaknye susu ni..keras n meleleh2..nangis bukan sebab sakit, tp sebb sedey teringat kat anak2 nak menyusu... :( bayangkan 3/4 jam sekali mesti penuh, n mesti kena pam!

sampai sana pulak pam rosak.. (beli yg murah zaman muzaffar dulu sbb dah ada Spectra 3 electric pum).. geram sgt! terpaksa pam pakai sendiri...tu yg wat lg sedey tuh!!!

esoknya kami berjalan carik pam baru, alhamdulillah dapat yg nih!

SGD 49 kat mothercare. mmg sgt puas hati!! murah sket dr Malaysia nih! so sape2 nak beli pam, boleh g Singapore

so, mase berjalan kat sana, puas jugak la mengepam 3@4jam sekali..pam kat tandas. huhu~ mujur Muzaffar leh je minum susu ibu. Anmum dia tak terusik pon.. sebelum tu risau jugak takut susu terbuang macam tu je..

cam panjang sgt plak menaip nih..~ nak tidur dulu, nanti sambung cerita pasal Singapore & pam nih! :)

*abaikan ayat yg lintang pukang..huhu..sbb taip laju je, takut anak3 jaga :D

Friday, 13 April 2012

habuk+sawang

Assalamualaikum~
lame sgt2 tak update blog! konon2 wat blog baru bg semnagat sket nak update..rupenye..lg TAK UPDATE~!!

thanks to Kak Ti yang ingatkan blog bersawang~
hehe..bz sangat-sangat dengan anak-anak-anak..3 HERO pulak tuh! sekarang semua hero tidur, dan abah pon tak balik lunch ni sbb kursus, maka ibunya amikla kesempatan main Internet jap~ :)

layan la gambar 3 hero nih! permata hati jantung limpa hempedu IBU dan ABAH :)




nak sgt cerita pasal twin kat sini. InsyaAllah kalau berkesempatan yea~
*blog ni pon tak abes construct lg..huhu*

Friday, 6 January 2012

cuti+rehat+pindah


tak terlambat lg rasenye kami sekeluarga nak ucap SELAMAT TAHUN BARU!!!!!!!!!! Smg tahun ni lebih cemerlang dr tahun2 yg lepas. InsyaAllah~

awal2 tahun ni mmg kami agak kelam kelibut sket~!
Adik-adik Muzaffar nak kuar dah..InsyaAllah 2 lg IZZ ni akan keluar bile2 mase je..~

sebenanye b4 ni mmg dok pujuk je bb2 jgn kuar dulu, cian kat abg Muzaffar kalo lahir same tahun..huhuu..maklumlah..baby twin mmg berisiko keluar awal..

semalam da stat amik cuti..cuti rehat awal..amik 7 ari dulu..ikutkan due 3feb, tp mmg ibu Izz ni tak larat sgt bawak perot nih! bygkan 2 mgu lepas sorg dah 2 kg lebih...dgn badan kecik, dan ketinggian tak seberapa...mmg payah!!

perot pulak asyik mengeras..duduk pon tak betol! dulu ingat nak update blog ni slalu pon tak kesampaian...

paling kesian kat abah nye..takle wat keje opes lgsung sebab risaukan ibu nye..

cabaran mngandung twin mmg mencabar..tu tak jaga derang lg! huhuhu~ nnt de masa ibu izz cite pengalaman mengandungkan twin nih!!

ohye..mujur Abg Long Muzaffar ni pandai bawak diri...tak nangis..balik keje, letak je atas katil, die main sendiri, cukup time tido sendiri. Alhamdulillah :) pandai plak tu tepok perot bile tanya 'Mana adik2?' :)

ohye..kami plan nak pindah ke Cyberjaya 7hb nih! (esok weiyh!!) tp tak kemas pape pon lg..huhu..
sbb semuanya cm kabut n last minit decide..sementara cuti jaga twin 3 bulan, ibu Izz igt nak apply tuka ke HQ, takpon ke poli Nilai..dekat sket..cian abah nye ulang alik cyber-pd, jauh...

hm..slagi tak dpt tuka...kami plan amik cuti menjaga anak..-tanpa gaji..

hope semua rancangan kami ni dipermudahkan Allah..Amiinn..

*byk plak membebl kali nih!*

lyn jap gamba kami berLIMA :D